Overlarfdagen

Jaarlijks stelt ZwarteBij.org teeltmateriaal uit haar geselecteerde stock ter beschikking van haar leden. Dit gebeurt via de overlarfdagen waarop leden bij een van de ZB-telers terecht kunnen om maximaal een twintigtal niet-aangezogen larfjes (gratis) af te halen. Deze worden aangeboden in moerdopjes (Nicot-teeltsysteem), voorzien van koninginnenbrij, verpakt in een doosje met vochtig keukenpapier om te beletten dat de larfjes onderweg huiswaarts alsnog zouden uitdrogen. Eventuele afkoeling is immers niet zozeer schadelijk, uitdroging wel.

In 2024 organiseert ZwarteBij.org op 4 locaties verschillende overlarfsessies, 2 in België en 2 in Nederland:

  • Gent (BE): 3 mei en 17 mei
  • Tessenderlo (BE): 3 mei en 17 mei
  • Bavel (NL): 17 mei
  • Griendtsveen (NL): 3 mei en 17 mei

Het precieze tijdstip waarop men de larfjes kan gaan afhalen, alsook het adres ontvangt men dan vervolgens per e-mail enkele dagen voor het overlarven plaatsvindt. Opgelet: deelnemers aan het overlarven worden verwacht eenzelfde aantal ongebruikte Nicot-celletjes als het aantal larfjes dat zij gereserveerd hebben, mee te nemen voor de overlarver!

Hieronder het inschrijvingsformulier:

De koninginnen die hieruit voortkomen, kunnen vaak met uitstekend resultaat op de eigen bijenstand ter bevruchting uitgezet worden tot F1-koninginnen voor productievolken. Enkel in het geval er in uw omgeving imkers aanwezig zijn welke werken met “niet-geselecteerde” bijenvolken (bijenras is daarbij niet van belang), raadt ZwarteBij.org dit af, teneinde de kans op verhoogde agressiviteit te vermijden. Rassenkruisingen als zodanig zijn immers niet de oorzaak van agressieve bijen, paringen met darren afkomstig van steeklustige bijenvolken echter wel. Anderzijds kan men als lid ook gebruik maken van de door ZwarteBij.org beheerde paringsstand.