Overlarfdagen

Jaarlijks stelt ZwarteBij.org teeltmateriaal uit haar geselecteerde stock ter beschikking van haar leden. Dit gebeurt via de overlarfdagen waarop leden bij een van de ZB-telers terecht kunnen om maximaal een twintigtal niet-aangezogen larfjes (gratis) af te halen. Deze worden aangeboden in moerdopjes (Nicot-teeltsysteem), voorzien van koninginnenbrij, verpakt in een doosje met vochtig keukenpapier om te beletten dat de larfjes onderweg huiswaarts alsnog zouden uitdrogen. Eventuele afkoeling is immers niet zozeer schadelijk, uitdroging wel.

In 2023 organiseert ZwarteBij.org op 3 locaties verschillende overlarfsessies:

DAGLOCATIERESERVEREN MOGELIJK T.E.M.
23 april (14u) Leuven16 april
28 april (18u-20u)Gavere, Tessenderlo23 april
7 mei (14u)Leuven30 april
12 mei (18u-20u)Gavere, Tessenderlo7 mei
26 mei (18u-20u)Tessenderlo21 mei

Er zal worden overgelarfd van koningin BE-2-999-87-2021 waarvan het bijenvolk sinds de opstart in juni 2021 niet meer behandeld werd tegen de Varroa-mijt en aangetoond heeft zachtaardig, raatvast en zwermtraag te zijn. Als er onvoldoende larfjes zouden zijn van deze koningin om aan de vraag te voldoen, worden larfjes verdeeld van een evenwaardige koningin.

Indien er voor een overlarfsessie een A- en B-moment bestaat, is het niet mogelijk om aan beide momenten deel te nemen, dus bv. niet op zowel 23 als 28 april. Het precieze tijdstip waarop men de larfjes kan gaan afhalen, alsook het adres ontvangt men dan vervolgens per e-mail enkele dagen voor het overlarven plaatsvindt. Opgelet: deelnemers aan het overlarven worden verwacht eenzelfde aantal ongebruikte Nicot-celletjes als het aantal larfjes dat zij gereserveerd hebben, mee te nemen voor de overlarver!

De koninginnen die hieruit voortkomen, kunnen vaak met uitstekend resultaat op de eigen bijenstand ter bevruchting uitgezet worden tot F1-koninginnen voor productievolken. Enkel in het geval er in uw omgeving imkers aanwezig zijn welke werken met “niet-geselecteerde” bijenvolken (bijenras is daarbij niet van belang), raadt ZwarteBij.org dit af, teneinde de kans op verhoogde agressiviteit te vermijden. Rassenkruisingen als zodanig zijn immers niet de oorzaak van agressieve bijen, paringen met darren afkomstig van steeklustige bijenvolken echter wel. Anderzijds kan men als lid ook gebruik maken van de door ZwarteBij.org beheerde paringsstand.