Overlarfdagen

Jaarlijks stelt ZwarteBij.org teeltmateriaal uit haar geselecteerde stock ter beschikking van haar leden. Dit gebeurt via de overlarfdagen waarop leden bij een van de ZB-telers terecht kunnen om maximaal een twintigtal ééndagslarfjes af te halen. Dezen worden aangeboden in moerdopjes (Nicot-teeltsysteem), voorzien van koninginnenbrij, verpakt in een doosje met vochtig keukenpapier om te beletten dat de larfjes onderweg huiswaarts alsnog zouden uitdrogen. Eventuele afkoeling is immers niet zozeer schadelijk, uitdroging wel.

Afhankelijk van de uitwintering zal ZwarteBij.org in 2019 op 11 locaties 2 tot 3 overlarfdagen organiseren: 11 / 12 mei, 25 / 26 mei en/of 8 / 9 juni; telkens van 10u tot 12u (uren kunnen van locatie tot locatie verschillen, leden worden daarvan op de hoogte gehouden). Meer info hierover vindt u hieronder:

Locatie Teeltmoer 1ste sessie 2de sessie 3de sessie
OOSTKANTONS (B)
Büllingen
LIMBURG (B)
Genk 12/05 26/05 09/06
Pelt
Tessenderlo 25/05
ANTWERPEN (B)
Berlaar        
Kapellen        
VLAAMS-BRABANT (B)
Leuven 11/05 25/05 08/06
OOST-VLAANDEREN (B)
Dendermonde
Zingem
LIMBURG (NL)
Horst aan de Maas
GELDERLAND (NL)
Nunspeet

 

Meer info over de teeltmoeren vindt u hieronder (1 = zeer slecht, 5 = zeer goed; een * wijst erop dat deze waarde een aanname is gebaseerd op enerzijds de waarde van de moeder van de respectievelijke teeltmoer en anderzijds de waarde van de darrenvolken van de paringsstand waar deze teeltmoer bevrucht is):

Teeltmoer Zacht. Zwermtr. Raatv. Prod.

 

Leden kunnen inschrijven voor de overlarfdagen door een e-mail te sturen naar de teeltadministratie met als onderwerp LARFJES en vermelding van de dag(en) waarop, waar, en de gewenste hoeveelheid larfjes (max. 20 per overlarfdag) zij willen afhalen (slechts 1 deelname per weekend). Inschrijven voor de overlarfdag van 11 / 12 mei dient te gebeuren vóór 4 mei; voor die van 25 / 26 mei  vóór 18 mei en voor die van 8 / 9 juni  vóór 1 juni. Het tijdstip van afhalen ontvangt men dan vervolgens per e-mail.

De koninginnen die hieruit voortkomen, kunnen vaak met uitstekend resultaat op de eigen bijenstand ter bevruchting uitgezet worden tot F1-koninginnen voor productievolken. Enkel in het geval er in uw omgeving imkers aanwezig zijn welke werken met “niet-geselecteerde” bijenvolken (bijenras is daarbij niet van belang), raadt ZwarteBij.org dit af, teneinde de kans op verhoogde agressiviteit te vermijden. Rassenkruisingen als zodanig zijn immers niet de oorzaak van agressieve bijen, paringen met darren afkomstig van steeklustige bijenvolken echter wel. Anderzijds kan men als lid ook gebruik maken van de door ZwarteBij.org beheerde paringsstand.