
Jaarlijks stelt ZwarteBij.org teeltmateriaal uit haar geselecteerde stock ter beschikking van haar leden. Dit gebeurt via de overlarfdagen waarop leden bij een van de ZB-telers terecht kunnen om maximaal een twintigtal niet-aangezogen larfjes (gratis) of een vijftal aangezogen larfjes (€1,5/stuk) af te halen. Dezen worden aangeboden in moerdopjes (Nicot-teeltsysteem), voorzien van koninginnenbrij, verpakt in een doosje met vochtig keukenpapier om te beletten dat de larfjes onderweg huiswaarts alsnog zouden uitdrogen. Eventuele afkoeling is immers niet zozeer schadelijk, uitdroging wel.
In 2022 organiseert ZwarteBij.org op 6 locaties verschillende overlarfsessies:
DAG | LOCATIE |
13 mei | Gavere, Nunspeet, Tessenderlo |
14 mei | Griendtsveen, Leuven |
27 mei | Gavere, Nunspeet, Tessenderlo |
28 mei | Diepenbeek, Griendtsveen |
Uren kunnen van locatie tot locatie ietwat verschillen. Meer info daarover, evenals over welk teeltvolk zich waar bevindt, de pedigree, diens Certificaat Subspecies-Analyse (CSA), en de mogelijkheid tot aangezogen larfjes, vindt u op onderstaande kaart:
Weblinks naar de inschrijvingsformulieren worden per e-mail aan de leden toegestuurd. Zij zijn tevens te vinden op het ledenforum.
Er is slechts 1 deelname per overlarfperiode mogelijk, dus bv. niet op zowel 13 als 14 mei. Inschrijven voor de overlarfsessie van 13/14 mei dient te gebeuren vóór 9 mei; voor die van 27/28 mei vóór 23 mei en voor die van 10/11 juni vóór 3 juni. Het precieze tijdstip waarop men de larfjes kan gaan afhalen, alsook het adres ontvangt men dan vervolgens per e-mail enkele dagen voor het overlarven plaatsvindt. Opgelet: deelnemers aan het overlarven worden verwacht eenzelfde aantal ongebruikte Nicot-celletjes (én beige Nicot-voetjes in geval van aangezogen larfjes) als het aantal larfjes dat zij gereserveerd hebben, mee te nemen voor de overlarver!
De koninginnen die hieruit voortkomen, kunnen vaak met uitstekend resultaat op de eigen bijenstand ter bevruchting uitgezet worden tot F1-koninginnen voor productievolken. Enkel in het geval er in uw omgeving imkers aanwezig zijn welke werken met “niet-geselecteerde” bijenvolken (bijenras is daarbij niet van belang), raadt ZwarteBij.org dit af, teneinde de kans op verhoogde agressiviteit te vermijden. Rassenkruisingen als zodanig zijn immers niet de oorzaak van agressieve bijen, paringen met darren afkomstig van steeklustige bijenvolken echter wel. Anderzijds kan men als lid ook gebruik maken van de door ZwarteBij.org beheerde paringsstand.