“Honing van ons Zwarte Bij”

“Honing van ons Zwarte Bij”, een eerlijk streekproduct! Te herkennen aan het unieke label van ZwarteBij.org

De ene honingbij is helemaal de andere niet. In totaal bestaan er zo 26 verschillende honingbijen, door biologen ondersoorten genoemd, die elk hun eigen natuurlijke leefgebied hebben. De Zwarte bij (Apis mellifera mellifera), ook wel Mellifera genoemd, is daarbij de énige honingbij die van nature thuis hoort in België en NederlandEchter, al vanaf einde 19de eeuw zijn vele imkers gestart met het importeren van uitheemse honingbijen omdat die meer honing zouden produceren. Deze import van invasieve exoten heeft geleid tot het massaal verdwijnen van onze Zwarte bij. Tegenwoordig is zij dan ook ernstig met uitsterven bedreigd.

De Zwarte bij (© Dylan Elen)

ZwarteBij.org tracht dit ecologisch onschatbaar waardevolle diertje van uitsterven te behoeden. En dat is belangrijk, niet alleen in het kader van biodiversiteitsbehoud, maar ook voor het uitbouwen van een duurzame imkerij in balans met onze natuur.

De imkers aangesloten bij ZwarteBij.org doen hun uiterste best om onze énige echte inheemse honingbij een mooie toekomst te geven. Via het unieke label Honing van ons Zwarte Bij van ZwarteBij.org kunt u nu uw honing bewust aankopen bij een imker die hieraan meewerkt. Zo draagt u rechtstreeks bij aan het behoud van onze bedreigde inheemse honingbij. “Honing van ons Zwarte Bij” is dus véél meer dan gewoon een lokaal streekproduct! Het kaartje hieronder geeft alvast een actueel overzicht van waar u onze verkooppunten kunt vinden, dit netwerk groeit gestaag door! Daarnaast kunt u altijd een berichtje sturen voor meer info.