Opleidingen

NIEUWE CURSUSSEN ZULLEN AANVATTEN IN NOVEMBER 2022! U KAN ZICH ONDERTUSSEN AANMELDEN ALS GEINTERESSEERDE VIA E-MAIL AAN OPLEIDING@ZWARTEBIJ.ORG

ZwarteBij.org hecht veel belang aan educatie. Daarom richten wij jaarlijks cursussen en studiedagen in, gaande van basiscursussen zoals de cursus imker tot gespecialiseerde cursussen over bv. koninginnenteelt. Daarnaast worden er ook geregeld specifieke studiedagen georganiseerd. Hieronder vindt u de aankondigingen.

De Taskforce Educatie, verantwoordelijk voor het onderwijs binnen ZwarteBij.org, staat onder coördinatie van Dylan Elen en Björn Lefevre. Het motto van de taskforce luidt “Duurzaam imkeren voor iedereen” wat ook meteen de reden is waarom onze gedegen opleidingen aan een lage prijs worden aangeboden: iedereen moet in de mogelijkheid zijn om te leren imkeren met respect voor de bijen om de vreugde van deze prachtige hobby te ontdekken!

Opleidingsaanbod 2022 – 2023

Cursus imker*

  • Zwalm: De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Zwalm
  • Pelt: De Wulp, Tussenstraat 10, 3910 Pelt
LesthemaLesmoment Zwalm Lesmoment Pelt
Ecologie van de honingbijONLINEONLINE
Ecologie van het bijenvolkONLINEONLINE
Genetica & ConservatieONLINEONLINE
Bijenziekten en -plagen ONLINEONLINE
Wetgeving i.k.v. de imkerijONLINEONLINE
Imkermaterialen 
Bijenproducten
Verzorging bijenvolken, natuurlijk versus traditioneel imkeren
Solitaire bijen en hommels
Voedselplanten

De laatste 5 lessen worden ter plaatse georganiseerd omdat zij gevolgd worden door demonstraties en/of een excursie. Evaluatie vindt na afloop van de cursus online plaats.

Prijs cursus: €25 – inclusief lidmaatschap 2023 (wie reeds lid is vóór aanvang van de cursus kan kostenloos aansluiten zolang er plaats is, voorrang gaat naar zij die nog géén imkerervaring hebben)

Informatie om in te schrijven voor deze cursussen, alsook de lesplanning, zal in de loop van augustus 2022 op deze webpagina verschijnen. Mocht u graag op de hoogte gehouden worden, dan schrijft u zich best in op onze nieuwsbrief.

*De cursus imker uitgegeven door ZwarteBij.org combineert de thema’s van de klassieke beginnerscursus en gevorderdencursus (soms ook duurzaam imkeren genoemd) welke vaak aangeboden worden door andere imkerorganisaties.

Hieronder vindt u meer gedetailleerd de inhoud en eindtermen van onze cursus imker:

ZwarteBij.org TF Educatie Inhoud en Eindtermen Cursus Imker

Cursus koninginnenteelt

  • Pelt: De Wulp, Tussenstraat 10, 3910 Pelt
LesthemaLesmoment
Paringsbiologie van de honingbij ONLINE 
Genetica van de honingbij ONLINE 
Inleiding tot selectieteelt ONLINE 
Teelttechnieken ONLINE 
Samenstellen pleegvolk en overlarven
Van aangenomen dop tot gevuld bevruchtingskastje 
Nazorg 1
Nazorg 2

De laatste 4 lessen worden ter plaatse georganiseerd omdat zij gevolgd worden door demonstraties en/of een excursie. Evaluatie vind na afloop van de cursus online plaats.

Prijs cursus: €25 – inclusief lidmaatschap 2023 (wie reeds lid is vóór aanvang van de cursus kan kostenloos aansluiten zolang er plaats is, voorrang gaat naar zij die nog géén koninginnenteeltervaring hebben)

Informatie om in te schrijven voor deze cursussen, alsook de lesplanning, zal in de loop van augustus 2022 op deze webpagina verschijnen. Mocht u graag op de hoogte gehouden worden, dan schrijft u zich best in op onze nieuwsbrief.

Hieronder vindt u meer gedetailleerd de inhoud en eindtermen van onze cursus koninginnenteelt:

ZwarteBij.org TF Educatie Inhoud en Eindtermen Cursus Koninginnenteelt

Mocht u nog vragen hebben, mag u eveneens contact opnemen met onze Taskforce Educatie via opleiding@zwartebij.org

Deze opleidingen worden mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse overheid en de Europese Unie.