Doelstelling

Wanneer er gesproken wordt over bijen, dan maken de meeste mensen daarbij meteen de voorstelling van een bijenkorf of -kast en algauw wordt ook de associatie met honing gelegd. Honingbijen worden hier sinds mensenheugenis door imkers gehouden en lijken dus als vanzelfsprekend inheems. Nochtans is de ene honingbij duidelijk de andere niet en is er slechts eentje écht van bij ons.

De Zwarte bij is die “honingbij van bij ons”, zij is de enige honingbij inheems in noordelijk Europa, maar door menselijke activiteit gedurende de afgelopen 150 jaar zijn de populaties van de Zwarte bij inmiddels zo schaars geworden dat men kan stellen dat dit unieke insect vandaag de dag helaas een bedreigde diersoort is.

ZwarteBij.org staat in voor soortbehoud (conservatie) en promotie van onze enige echte inheemse honingbij Apis mellifera mellifera, de Zwarte bij of ook wel kortweg Mellifera genoemd, en hoopt u op deze website op een aangename wijze te laten kennismaken met haar verhaal. Met vragen kan u ons altijd aanschrijven via het contactformulier.

De Zwarte bij op Korenbloem (© Dylan Elen)

De Zwarte bij op Korenbloem (© Dylan Elen)