Kempische woudhoning?

Afgelopen week kwamen er meldingen binnen van enkele Kempische imkers die zeer donkere honing in hun kasten aantroffen toen ze de voedselvoorraad voor de winter gingen checken. “Kempische woudhoning?” luidde de vraag. De proef werd gewoon op de som genomen: er werd wat raat geoogst, de honing er handmatig uitgeperst en de smaak vergeleken met woudhoning uit het Zwarte Woud in Duitsland. Conclusie: niet enkel de kleur, maar ook het smaakpallet van beide honingen overlapte wel degelijk.

In tegenstelling tot bloemenhoning komt er bij de productie van woudhoning geen bloem aan te pas. Hiervoor verzamelen honingbijen honingdauw, een uitscheidingsproduct van bladluizen, welk ze vervolgens indikken tot bladhoning. Gezien het hier om bladhoning uit bosomgeving gaat volgt dan de naam woudhoning.
Links de Kempische en rechts de Duitse woudhoning

Links de Kempische en rechts de Duitse woudhoning (© LZB)

 

3 reacties

Opgeslagen onder Bijenproducten

3 reacties op Kempische woudhoning?

  1. Ook honing van braambessen is zeer donker van kleur.

  2. Caelen Ronny

    Onze bijen zullen meer en meer ‘woudhoning’ gaan halen aangezien er minder en minder eten voorhanden zal zijn voor onze bijen doordat er totaal geen beleid is hieromtrent. En hier bedoel ik mee: gerichte aanplantingen.

    • Dylan Elen

      Dit is afhankelijk van streek tot streek. Zo zijn er streken waarin er goede afspraken zijn tussen imkers en landbouwers aangaande het inzaaien van groenbemesters en ook zijn er gelijkaardige initiatieven tussen imkers en wildbeheerseenheden over wildakkers (met bloemen). Gouden tip: zoek partners en tracht samen iets mooi tot stand te brengen. Daarnaast mag een imker ook niet vergeten dat hij de grootte van zijn bijenbestand moet afstemmen op de draagkracht van de omgeving. Neem voor interessante drachtplanten ook eens een kijkje op onze drachtkalender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.