Eerste bevruchtingseiland voor ZwarteBij.org in zicht

Sedert 2016 beheert ZwarteBij.org een paringsstand voor inheemse Zwarte bijen in het Belgisch-Limburgse natuurreservaat Bosland; in 2019 kwam daar een paringsstand in de Nederlandse Flevopolder bij. Beide paringsstanden zijn in wezen een landbevruchtingsstation, dus gelegen op het vasteland, waardoor het moeilijk is om de afwezigheid van niet-Zwarte darren te garanderen. Om die reden is het cruciaal om het nageslacht van Zwarte koninginnen bevrucht op die landbevruchtingsstations eerst te onderzoeken alvorens hun bijenvolken op selectiecriteria te evalueren en vervolgens van na te telen.

Ondanks dat onze landbevruchtingsstations op zich wel goede resultaten voortbrengen, hielden we toch steeds de ogen open voor een geïsoleerd eiland om onze teeltstrategie het best te kunnen uitvoeren. Uiteindelijk hebben we dat in Nederland gevonden. Dit jaar zal, indien de corona-situatie het toelaat, het eiland uitgetest worden voor bevruchting van Zwarte koninginnen. Indien het slaagt voor de test, en die verwachting is er zeker, zal het eiland in de toekomst specifiek gebruikt worden om aanparingen met onze meest Varroa-resistente beebreed-lijnen te bewerkstelligen.

11 reacties

Opgeslagen onder Conservatie, Koninginnenteelt, Selectie, Zwarte bij

11 reacties op Eerste bevruchtingseiland voor ZwarteBij.org in zicht

 1. Super dat dit nu voor elkaar is gekomen. Het teeltprogramma zal daardoor een enorme boost krijgen.

 2. Frenck

  Goed nieuws, zoek je nog hulp dan sluit ik graag aan. Al ben ik wel beginnend imker. Welk eiland gaat het eigenlijk om?

  • Dylan Elen

   Dag Frenck,

   Hulp is altijd welkom, al is dat voor bijenwerk misschien wel handig om eerst wat imkerervaring op te doen 😉 Leuk dat je enthousiast bent!

   Groeten,
   Dylan

 3. Schitterend nieuws, Dylan!
  en mogen we ook weten welk eiland dat gaat zijn?

 4. Eric Cardon

  Is de bevruchtingstand in Nederland al in werking. Ik heb nog geen zwartebij kan lk aan koninginnen die bevrucht zijn geraken. Groeten Eric Cardon

  • Dylan Elen

   Dag Eric,

   Voor je eerste vraag verwijs ik je graag naar mijn antwoord aan Aart. Nu, ZwarteBij.org beschikt reeds over een paringsstand in Nederland, zijnde in de Flevopolder (zie Paringsstanden). Bevruchte koninginnen kopen kan in principe wel (zie Koningin of volk aankopen), maar het aanbod is helaas veel kleiner dan de vraag waardoor er lange wachtlijsten zijn. Dan gaat het sneller om zelf die Zwarte koninginnen te telen vertrekkende van larfjes via ons overlarfnetwerk (zie Overlarfdagen).

   Groeten,
   Dylan

 5. Erika

  is het voornemen ook doorgegaan
  want covhysterie gooit nog steeds roet in het eten op ogenblik van schrijven

 6. Aart

  Mooi bericht, zijn er inmiddels al resultaten bekend?

  • Dylan Elen

   Dag Aart, Erika en Eric,

   Helaas konden de proeven dit jaar niet uitgevoerd worden omwille van reisbeperkingen ten gevolge van corona. Onze hoop is daarom gevestigd op 2022, maar dat zal eerst nog nader bekeken moeten worden door onze bevoegde taskforce.

   Groeten,
   Dylan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.