Imkers aan Zwarte bijen helpen

Robert Cox met onze voorzitter Jurgen

De interesse in onze lokale Zwarte bij neemt elk jaar toe en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Onze online lezingen kunnen op veel interesse rekenen en ook het ledenaantal toont aan dat zowel in België als Nederland een groeiende groep (vaak nieuwe) imkers zit die het verhaal rond lokale Zwarte bijen actief wil ondersteunen.

Aan dat enthousiasme zit echter wel een schaduwzijde. Het is momenteel nog altijd heel moeilijk om aan “echte” Zwarte bijen te geraken. Onze Waalse tegenhanger heeft lang het beleid gehad om voorrang te geven aan lokale imkers en commerciële telers vragen soms ridicule prijzen. We hebben ook al wel eens melding ontvangen van onhandelbare volken die dan als Zwarte bijen worden verkocht, maar daar niets mee gemeen hebben.

ZwarteBij.org biedt sinds haar ontstaan via haar individuele telers de mogelijkheid om aan Zwarte bijen te komen waarbij de focus ligt op het gratis aanbieden van larfjes uit gekende goede volken aan leden. Daarnaast was er ook de mogelijkheid om moertjes of volken te reserveren waarbij onze telers hun surplus dan konden aanbieden aan onze leden.

Lees hier verder

Hier moeten we echter toch even het boetekleed aantrekken, de interesse in volkjes is veel hoger dan de surplus ooit kon invullen en elk jaar waren er meer inschrijvingen. Daarnaast hebben we ook wel wat moeilijke imkerjaren achter de rug (om 2021 niet bij naam te noemen). Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

In het najaar van 2021 hebben we met een klein groepje van telers binnen de vereniging de koppen bij elkaar gestoken en is er een aanpak uitgewerkt om de reservatielijst te doen inkrimpen.

Er is gestart met het beperken en standaardiseren van de aangeboden volken/raamformaten waarbij iedereen op de reservatielijst is aangeschreven om hun interesse te herbevestigen binnen dit nieuwe afsprakenkader. Het aannemen van reserveringen is in het voorjaar van 2022 ook tijdelijk stopgezet zodat we geen valse verwachtingen meer creëren bij reserveringen die pas na 2 jaar ingelost kunnen worden.

Het plan was duidelijk, maar de uitwintering van 2022 had toch andere ideeën. Heel wat van onze telers hadden zware verliezen en hun focus was dan ook het herstellen van de eigen bijenstand. Er werd gekeken of we ons engagement, om alvast een deel van de reservatielijst weg te werken, niet op een andere manier konden uitvoeren en zo kwamen we in contact met Robert van Imkerij Cox uit Castenray (NL). Robert was bereid om ons een ruim aantal bijen en broedramen te verkopen tegen een heel eerlijke prijs.

Op zaterdag 14 mei is een ploeg van ZwarteBij.org dan afgezakt naar Imkerij Cox om in totaal zestien 6-ramers en drie 11-ramers aan bijen en broedramen op te halen. Robert opende de eigen volken samen met een collega en ging op zoek naar de koningin terwijl onze ploeg de kasten klaar zette en de gecontroleerde ramen overnam en wegstak. Elke kast werd gevuld met 5 ramen BRIAS (voornamelijk gesloten broed) en 1 voedselraam. Op een kleine 3 uurtjes zat elke meegebrachte kast vol en vertrokken we onverwijld huiswaarts. Het gevaar van warmlopen was immers reëel en er kon niet getreuzeld worden. Op zich wel jammer, want Robert is een vakkundig imker met jaren ervaring en een passie voor bijtjes; dus daar wil je gewoon mee neerzitten over een bakje koffie en over de gedeelde passie praten.

We zijn zonder verliezen thuis geraakt (al moest de rit niet nog een uurtje langer hebben geduurd) en de kasten werden over verschillende locaties uitgezet. Na het breken van de redcellen werden de kasten die nu overvol uitlopend broed zaten nog eens gesplitst en voorzien van een moertje uit het overlafnetwerk. Samen met de bijkomende inspanningen van verschillende telers poogden we via deze weg voor een aantal van onze leden toch de overstap naar een Zwart volkje werkelijkheid te laten worden.

Gelukkig is dat voor heel wat leden gelukt, succes met jullie nieuwe aanwinst! Voor wie er dit jaar spijtig genoeg niet bij was, wees verzekerd dat we ook de komende jaren nog onze uiterste best zullen doen om iedereen die dat wil aan Zwarte bijen te helpen. Onze overlarfdagen blijven wat dat betreft natuurlijk een eenvoudige en ideale opportuniteit.

Foto boven: Een hartelijk ontvangst bij één van de bijenhallen van Robert

Met dank aan Imkerij Cox, Castelostraat 10, 5811 AP Castenray
www.imkerijcox.nl

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Vraag en aanbod, Zwarte bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.