De teelt van F1-hybriden Carnica en Zwarte bij

Een jonge Carnicamoer die op bruidsvlucht geweest is in Chimay.

In het kader van ons comparatief onderzoek met Zwarte bij en Carnica werden er in de afgelopen weken Zwarte koninginnen naar het Carnica-bevruchtingsstation van de Lieteberg gebracht voor bevruchting, maar werden er ook Carnica-koninginnen naar Chimay gebracht om daar te laten paren met Zwarte darren. De Carnica-koninginnen kregen een geel rugnummer om verwarring met de Zwarte koninginnen te vermijden.

Een van de betrachtingen van dit onderzoek zijn om na te gaan of Carnica-koninginnen die bevrucht zijn door Zwarte darren even brave bijenvolken opleveren als dat Zwarte koninginnen doen die door Carnica-darren bevrucht worden. Met die laatste hebben we bij ZwarteBij.org immers veel positieve ervaring, maar met de F1-hybride Carnica x Zwarte bij is er geen ervaring terwijl vele Carnica-imkers wel vrezen voor agressieve kruisingen wanneer er zich een imker met Zwarte bijen in hun buurt vestigt, ook al is die vrees uitsluitend gebaseerd op vermoedens.

Benieuwd hoe deze Carnica x Zwarte bij kruisingen zich gedragen? Wel, ze zullen te aanschouwen zijn op onze kennismakingsdagen deze zomer (de edities in juni werden geannuleerd o.w.v. de heersende corona-maatregelen). Wilt u alvast op de hoogte gehouden worden van onze kennismakingsdagen te Damme (B), Pelt (B) en Epe (NL)? Meldt u dan alvast aan als geïnteresseerde door een e-mail te sturen naar evenementen@zwartebij.org ?

4 reacties

Opgeslagen onder Bijenrassen, Bijenwetenschappen, Carnica, Koninginnenteelt, Zwarte bij

4 reacties op De teelt van F1-hybriden Carnica en Zwarte bij

 1. Bert Claessen

  carnica imkers zijn altijd bang voor nieuwe dingen!

 2. Carl Heinz Scomaker

  Wat is er in 2020 uitgekomen voor Heterosisch effect tussen zwarte en carnica bijen?.

  • Dylan Elen

   Dag Carl,

   Helaas bleken veel koninginnen niet zuiver aangepaard te zijn door de andere ondersoort, ondanks het gebruik van erkende paringsstanden. Ook bleken de volken niet meteen erg levenskrachtig, wat niet verwacht zou kunnen worden van een F1-kruising en dan ook ingaat tegen eerdere ervaringen. Bijgevolg zal een heruitgave van deze proef noodzakelijk zijn om er het fijne van te ontdekken.

   Groeten,
   Dylan

 3. Carl Heinz Schomaker

  Bedankt, en de volgende keer meer succes, koln en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.