Beste Vriend van de Zwarte bij,

 

Op het afgelopen Apimondia congres te Montréal werd er ook veel gepraat over bijensperma, met name over de cryopreservatie daarvan. In het kader van conservatie geen onbelangrijk idee, want indien door hybridisatie een populatie inheemse honingbijen verloren gaat, dan kan dat zaad van pas komen om de verloren gegane honingbij weer “tot leven te wekken”. Daartoe kan men een koningin van eender wel “bijenras” insemineren met het ingevroren sperma, en dat proces herhalen voor een 7-tal opeenvolgende generaties (dochterkoninginnen, kleindochterkoningin, …) van die koningin. Het bijeninstituut Hohen-Neuendorf te Berlijn legt zo een cryodatabank aan met sperma van verschillende Duitse Carnicalijnen, maar heeft van de Duitse wetgever de verplichting gekregen om ook sperma van Zwarte bijen uit de buurlanden op te slaan (daar ze zelf geen Zwarte bijen meer hebben). ZwarteBij.org zal hierbij assisteren met de spermacollectie.

Dit jaar werden er voor het eerst door ZwarteBij.org paringsproeven uitgevoerd in de Nederlandse Flevopolder. De eerste resultaten van deze kleinschalige test zijn binnen: op basis van uiterlijk en vleugelmorfometrie kan alvast gesteld worden dat er in de Flevopolder best wat potentieel zit om zuivere paringen bij Zwarte bijen te bekomen. In de komende maanden zal bekeken worden of DNA-onderzoek dit vermoeden bevestigt, maar een eerste Nederlandse paringsstand voor onze Zwarte bij lijkt er dus wel aan te komen. Dank aan onze plaatselijke leden om de proef uit te voeren!

Ondertussen kan je op onze website ook lezen over het DNA-onderzoek dat begin dit jaar werd uitgevoerd op werksterbijen van koninginnen welke bevrucht waren te Bosland in 2018. Bij dat onderzoek werden tevens Zwarte bijen uit Texel en Chimay - onze bronpopulaties - onderzocht. Uit de resultaten bleek onder meer dat de Bosland-paringsstand goed functioneert, ook werd de hoge genetische zuiverheid van onze bronpopulaties bevestigd.

En dan, UNIEK IN VLAANDEREN, de allereerste imkercursus die je leert hoe je kan bijdragen aan het behoud van onze bedreigde inheemse Zwarte bij en zo meebouwt aan een duurzame imkerij. De cursus is gespreid over 4 zaterdagen, van maart tot en met juni en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Wulp te Pelt. Alle cursusinformatie is hier te vinden.

Tot slot is het weer stilaan die tijd van het jaar om het lidmaatschap te vernieuwen. Wie lid geworden is vanaf 1 september 2019 is automatisch ook lid voor 2020. Uw lidgeld is een van de voedersappen voor de werking van ZwarteBij.org, hiermee investeren wij in educatie, ons teeltprogramma, ons overlarfnetwerk, DNA-analyses, ...! U kan uw lidmaatschap hernieuwen door €25 over te maken op Triodos Bank, rekeningnummer IBAN BE20 5230 8072 1556 (BIC: TRIOBEBB) waarbij u als vermelding ingeeft: “Lidgeld 2020 + naam, voornaam”. Mochten uw contactgegevens intussen gewijzigd zijn, graag doorgeven per e-mail aan onze ledenadministratie. Bent u nog geen lid van ZwarteBij.org, maar draagt u onze enige echte inheemse honingbij, de Zwarte bij, een warm hart toe, dan bent u van harte welkom om onze boeiende organisatie te vervoegen! Lees hier waar ZwarteBij.org voor staat, voor meer info over wat een lidmaatschap bij ons inhoudt klikt u hier.

 

Sofie, Dylan & Peter

Bestuur ZwarteBij.org

ZwarteBij.org
Leeuwerikstraat 7 B-3910 Pelt
© ZwarteBij.org
Youtube
Afmelden    |    Bekijk dit bericht in uw browser