Nieuwsbericht maart 2018

Beste vriend van de Zwarte bij,

De weergoden schijnen vrij wispelturig tegenwoordig. In februari kregen we eindelijk zonnige en milde dagen na een zeer lange periode van somber en nat weer. De werksters maakten hiervan direct
gebruik om een reinigingsvlucht te doen en stuifmeel te verzamelen op Gele kornoelje, Krokus, Sneeuwklokje en al wat er nog meer bloeit. Toen volgde een echte (winter?)storm met grote schade door heel het land. Dan weer een korte periode met barre kou en zelfs schaatspret. Nu weer temperaturen ruim boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar ... 

De grillen van de natuur, prachtig toch! Echter, vele bijenvolken zitten reeds met een redelijk broednest en dus wordt er voer verbruikt. Let erop dat er voldoende voer in de kasten aanwezig is, desnoods kan er noodvoeding gegeven worden zoals suikerdeeg.

Ook dit jaar organiseert ZwarteBij.org weer een kennismakingsdag waarop zij het publiek met de Zwarte bij in contact wil brengen. Dat is nodig, want de Zwarte bij is de énige echte inheemse honingbij van de Lage Landen, echter vrijwel uitgestorven door de invloed van geïmporteerde uitheemse honingbijen. En dus is ieders support nodig om haar weer op de kaart gezet te krijgen! Belangstellenden volgen op deze kennismakingsdag een korte inleiding over de historie van de Zwarte bij, waarna zij in het veld de inspectie van enkele bijenvolken kunnen volgen. Daaronder zijn zowel volken met P-koninginnen (raszuiver) als volken met F1-koninginnen. Die laatsten zijn Zwarte koninginnen welke bevrucht zijn door ongekende darren, echter, wellicht hoofdzakelijk Carnica-darren. Ook met dezen valt uitstekend te werken, zoals u zal zien.

Hiermee worden vooroordelen en fabels over agressiviteit van kruisingen
tussen ondersoorten van de honingbij de wereld uitgeholpen. Ook zullen er koninginnen verloot worden onder de aanwezige bezoekers (deze komen beschikbaar in 2019). Speciaal voor de kennismakingsdag vliegen we onze Dylan in vanuit Bangor, Wales (UK). Momenteel is hij daar gedurende drie jaar aangesteld als doctoraatsonderzoeker aan Bangor University, waar hij werkt aan de conservatie van de Welshe Zwarte bij, zoals ook eerder gemeld.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht! Inschrijven kan door een mailtje met als titel "Kennismakingsdag" en vermelding van uw contactgegevens, te sturen naar evenementen@zwartebij.org. Zegt het voort! Naast Averbode, vindt er dit jaar ook een kennismakingsdag plaats in Büllingen, gelegen in de Oostkantons. Wij hebben dit initiatief genomen nadat in 2017 gebleken was dat er ook in Duitstalig België veel interesse bestaat voor de Zwarte bij. Onze kennismakingsdagen worden steeds geweldig goed bezocht, dus wacht niet te lang met aanmelden!

Tot slot geven we graag nog een update betreffende de Europese
bijenteeltresolutie. Deze werd op 1 maart goedgekeurd door het Europees Parlement en gaat nu richting de Europese Commissie. In de resolutie staan er ook enkele aandachtspunten die specifiek handelen over het behoud van ondersoorten en lokale ecotypes van de honingbij, meer bepaald over juridische bescherming. ZwarteBij.org is verheugd met deze goedkeuring, maar de strijd is echter nog lang niet gestreden! Wij gaan juist volop door, want een duurzame imkerij is er een met inheemse honingbijen!

Met vriendelijke groeten,

Sofie, Dylan en Peter,
Bestuur van ZwarteBij.org

ZwarteBij.org
Leeuwerikstraat 7 B-3910 Neerpelt
© ZwarteBij.org
Youtube
Afmelden    |    Bekijk dit bericht in uw browser