ZwarteBij.org ZwarteBij.org
Bescherm inheems natuurerfgoed

Eerste vrijwilligersdag ZwarteBij.org een succes!

 

Hoe ziet een geslaagde vrijwilligersdag er bij ZwarteBij.org precies uit?

Op 30 april (10 vrijwilligers) en 3 mei (4 vrijwilligers) werden onze eerste vrijwilligersdagen voor 2022 georganiseerd in Bosland. Het doel van deze dagen was de voorbereiding van het recent aangekochte kastmateriaal. Het gaat dan met name om het schilderen van 168 rompen en 126 bodems en deksels! Die rompen moeten ook raampjes hebben dus lagen er ook 1850 raampjes op ons te wachten om waswafels (kunstraat) in te smelten.

Al dit materiaal zal ingezet worden ter ondersteuning van 2 projecten binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma, meer hierover in de volgende nieuwsbrieven.

Tekst gaat verder onder de foto


Een goede start is het halve werk, dus onze vrijwilligers werden ‘s morgens onthaald op koffie en gebak. De sfeer zat meteen goed.

Het weer was aangenaam en droog op de eerste dag dus kon het schilderen alvast meteen buiten aangepakt worden. De rompen werden op torentjes gestapeld en na wat testen en afstellen hadden we zowel de juiste kleur ingemengd als het spuitpistooltje klaar voor gebruik. Hiermee was het schilderen kinderspel en kon 3 man vlot alle rompen afwerken op één dag. Ondertussen was een samenwerkingsverband ontstaan voor het insmelten van de waswafels. Gezellig kennismaken en ondertussen toch een aardig tempo aanhouden bleek een prima combinatie en hoewel het leek alsof de paletten met materiaal amper slonken werd toch veel werk verzet. 

Het ging zo vlot dat 2 diehards zelfs een poging ondernamen om alvast de eerste set bodems met de hand te schilder. Een beslissing waar ze wat later wijselijk van terugkwamen.

Tekst gaat verder onder de foto

Na de middag waren de rompen klaar en werd gestart met bodems en deksels. Ondertussen werden de rompen al opgevuld met de afgewerkte raampjes. Voor wie gek is op cijfertjes: op één dag werden 168 rompen, 126 bodems, 110 deksels en 1166 raampjes met waswafel ingesmolten. Dat is genoeg om 106 kasten in dienst te nemen. Op 3 mei werd de rest van het materiaal geschilderd en bijna alle raampjes ingesmolten.

Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de uitstekende voorbereiding van Iwein (de lokale projectimker) en de ondersteuning van onze partner Bosland (Agentschap Natuur & Bos), zij stelt de mooie loods met bijhorende infrastructuur beschikbaar voor ZwarteBij.org.

Natuurlijk mogen de vrijwilligers niet vergeten worden zonder wie dit alles nooit zou zijn afgewerkt: Adriaan, Andreas, Bas, Björn, Carl, Henk, Jurgen, Kevin, Marijn, Philippe; nen dikke merci!

Wat staat er nog gepland deze maand?

Op donderdag 23 juni om 19u30 zal Dominique Soete van VespaWatch een online lezing geven over het herkennen en bestrijden van de Aziatische hoornaar. Sinds enkele jaren is deze invasieve exoot, die in zijn dieet een voorkeur voor honingbijen heeft, aan een felle opmars bezig in België en Zuid-Nederland. des te belangrijker is het om te trachten deze pestsoort onder controle te houden. Wie geïnteresseerd is om de lezing te volgen kan zich tot 22 juni inschrijven door een e-mail met titel '23/06' te sturen naar evenementen@zwartebij.org Wie zich tijdig ingeschreven heeft, zal op 23 juni 's middags via e-mail een weblink ontvangen om 's avonds de lezing te kunnen volgen.

Tot slot volgt dan enkele dagen later, op zaterdag 25 juni, onze Kennismakingsdag Zwarte Bij in het Limburgse Bosland. Hier kunnen imkers en mensen met interesse voor de zwarte bij alles te weten komen over ons inheems honingbijtje en tevens elkaar leren kennen. Na een korte introductie kan je onder begeleiding van Dylan Elen mee enkele volken inspecteren, waaronder zowel raszuivere volken als F1-hybridevolken. Tevens zullen er zwarte bijen op kleine celmaat (4,9 mm) te zien zijn. Sessies gaan van start om 10u30, 11u30, 13u00 en 14u00. Inschrijven kan via deze link, meer info is hier te vinden.

Unsubscribe   |   Manage your subscription   |   View online
ZwarteBij.org
Haagstraat 84 B-9890 Gavere België
© ZwarteBij.org