Beste Vriend van de Zwarte bij,

 

Recent lanceerden SICAMM, FEDCAN en POLLINIS een nieuwe campagne om het behoud van onze Europese diversiteit te promoten: Save Local Bees! Tal van Europese ondersoorten van de Westerse honingbij worden bedreigd doordat imkers uitheemse ondersoorten importeren, ook al is ondertussen voldoende gekend dat honingbijen van lokale origine de hoogste overlevingskansen hebben, kijk ook hier. ZwarteBij.org is alvast trotse ondersteuner van de campagne die de Europese beleidsmakers ertoe wilt aanzetten maatregelen te nemen om onze honingbij-diversiteit te beschermen. Ondertekent u ook?

In Vlaanderen werd er de afgelopen maanden tussen de verschillende koepels van imkerorganisaties (KonVIB, AVI, VNIF en AVI) flink overlegd om tot 1 gezamenlijke koepelstructuur te komen die de belangen van de Vlaamse imker beter kan verdedigen. Deze opgave bleek moeilijker dan gehoopt, toch werd er uiteindelijk een nieuwe koepel opgericht waarin AVI, VNIF, FIV en AVIB (die laatste is de provinciale koepel van Antwerpse imkerverenigingen die voorheen bij KonVIB aangesloten waren) zullen samengaan. Deze nieuwe koepel draagt de naam Vlaams Bijen Instituut. Vanuit ZwarteBij.org wensen wij hen alvast veel succes bij al hun uitdagingen en kijken wij uit naar een positieve samenwerking.

Voedselconcurrentie tussen honingbijen en solitaire bijen / hommels wordt door imkers soms afgedaan als een gevolg van te weinig voedselplanten voor bijen. Hoewel dat misschien vaak het grootste probleem zal zijn, moet gezegd dat de imkerij op verschillende manieren risico's met zich meebrengt voor solitaire bijen en hommels; al zijn er ook steeds oplossingen voorhanden. Onze voorzitter schreef er een opiniestuk over dat zowel verscheen op VRT NWS als in NRC Handelsblad.

Op zaterdag 29 februari 2020 organiseert de Sint-Ambrosius Imkersgilde Mortsel-Edegem een jubileumcongres naar aanleiding van haar 325-jarig bestaan. Ze hebben alvast kosten noch moeite gespaard om een veelbelovende agenda in elkaar te steken, dus allen daarheen! Registreren kan tot 15 februari 2020; inschrijvingsgeld: €25 (lunch inbegrepen) te storten op rekening BE33 1030 6397 9046 van Sint-Ambrosius Imkersgilde Mortsel-Edegem vzw met vermelding: “Jubileumcongres, naam + voornaam”. 

Tot slot is het weer stilaan die tijd van het jaar om het lidmaatschap te vernieuwen. Wie lid geworden is vanaf 1 september 2019 is automatisch ook lid voor 2020. Uw lidgeld is een van de voedersappen voor de werking van ZwarteBij.org, hiermee investeren wij in educatie, ons teeltprogramma, ons overlarfnetwerk, onze paringsstanden, DNA-analyses, ...! U kan uw lidmaatschap hernieuwen door €25 over te maken op Triodos Bank, rekeningnummer IBAN BE20 5230 8072 1556 (BIC: TRIOBEBB) waarbij u als vermelding ingeeft: “Lidgeld 2020 + naam, voornaam”. Mochten uw contactgegevens intussen gewijzigd zijn, graag doorgeven per e-mail aan onze ledenadministratie. Bent u nog geen lid van ZwarteBij.org, maar draagt u onze enige echte inheemse honingbij, de Zwarte bij, een warm hart toe, dan bent u van harte welkom om onze boeiende organisatie te vervoegen! Lees hier waar ZwarteBij.org voor staat, voor meer info over wat een lidmaatschap bij ons inhoudt klikt u hier.

 

Tot slot wensen wij u alvast fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar toe!

Sofie, Dylan & Peter

Bestuur ZwarteBij.org

ZwarteBij.org
Leeuwerikstraat 7 B-3910 Pelt
© ZwarteBij.org
Youtube
Afmelden    |    Bekijk dit bericht in uw browser