Beste Vriend van de Zwarte bij,

Het afgelopen voorjaar was alweer een drukke periode met naar jaarlijkse traditie ook onze kennismakingsdagen. Dit jaar waren dat er maar liefst 3: een in Berlare, een in Horst aan de Maas en nog een derde in Dronten. Meer dan 120 imkers kwamen geboeid luisteren naar wat er verteld werd en kijken naar onze inheemse Zwarte bijtjes. Bij het naar huis gaan gaf een deel van hen duidelijk aan vanaf volgend jaar Zwarte bijen te gaan houden, dus missie geslaagd! Samen bouwen we aan het behoud van onze inheemse honingbij.

Ondertussen werd van het merendeel van de koninginnen die geplaatst werden op onze paringsstand in het Belgisch-Limburgse Bosland een staal jonge werksters bestudeerd om de zuiverheid van de paringen te bepalen. Als wonder boven wonder blijkt dit jaar maar liefst 70 procent van die koninginnen raszuiver bevrucht te zijn. Uiteraard is het fijn om het harde werk te zien lonen, zeker voor diegenen die instaan voor het beheer van de paringsstand. Echter, door het grote aantal reinteeltparingen zitten de telers momenteel achter op schema om de gereserveerde F1-koninginnen en -volkjes te voorzien. Een ongeluk bij een geluk, zou men dus kunnen zeggen. Onze telers gaan daarom alvast nog de hele zomer door met koninginnen telen. Op de eerste resultaten van onze test-paringsstand in de Flevopolder (NL) is het nog even wachten.

Op 20 juni 2019 werd op een bijenstand in Lentini, gelegen in de Italiaanse provincie Syracuse, opnieuw de Kleine bijenkastkever (Aethina tumida) vastgesteld; ondanks strenge gezondheidsopvolging en -maatregelen voor bijenvolken in de wijde regio. De Kleine bijenkastkever is een keversoort, uitheems in de E.U., waarvan de larven de raten van een bijenvolk in sneltempo volledig kunnen vernietigen. Bijgevolg wordt afgeraden honingbijen uit de desbetreffende regio te importeren. Al brengt importeren, ongeacht van waar, uiteraard steeds risico's met zich mee!

Tot slot melden we graag dat er sinds kort een nieuwe ontwikkeling plaats heeft binnen ZwarteBij.org, namelijk lokale werkgroepen. ZwarteBij.org heeft leden over heel Vlaanderen en Nederland, en vaak weten leden die op slechts enkele km's afstand van elkaar wonen niet van elkaar af. Nochtans is dat handig om te weten, bv. om samen te carpoolen, om samen de koninginnenteelt voor te bereiden, om samen lokaal aan educatie te doen, ... En natuurlijk ook om samen eens tussen pot en pint over de bijen te kunnen discussiëren. Daarom zullen we in de komende nieuwsberichten geregeld een trekker van zulk een lokale werkgroep aan u voorstellen.

 

Sofie, Dylan & Peter

Bestuur ZwarteBij.org

ZwarteBij.org
Leeuwerikstraat 7 B-3910 Pelt
© ZwarteBij.org
Youtube
Afmelden    |    Bekijk dit bericht in uw browser